Læsetypografi
Gode råd
- Omskriv lange tekster, eller vurder om afsnit helt kan udelades (eller lægges i en interaktiv visualisering)
- Undgå en “væg af tekst”
- Benyt skærmvenlige skrifttyper og undgå “kreative” skrifttyper
- Benyt højst 1 eller 2 forskellige skrifttyper
- Sæt brødtekstens skriftstørrelse til 12-13 px
- Vurder opsætningen af den digitale tekst på flere forskellige enheder
- Afslut et tekstafsnit med en blank linje, så det tydeligt adskiller sig fra næste tekstafsnit
- Overskrifter bør have mindre afstand til det tekstafsnit de tilhører end til det forrige tekstafsnit
- Tekstlinjer bør højst indeholde 100 tegn, men gerne befinde sig i området 45-72 tegn
- Linjeafstand bør være mindst 30% højere end tekststørrelsen
- Undgå centreret, højrestillet og ligestillet brødtekst
- Brødtekst og overskrifter kan med fordel have en størrelsesforskel på 100%
- Sørg for tydelig kontrast mellem baggrundsfarve og skriftfarve og undgå de problematiske farvekombinationer.
Læringsmaterialer består ofte af store mængder tekst. Men på en skærm kan store tekstmængder være svære at overskue og læse. Derfor er det vigtigt at forsøge at reducere tekstmængden i digitale tekster og dermed undgå en “væg af tekst”, der for den studerende kan være svær at holde fokus på.
Ved reduktion af tekst kan der vurderes, om nogle tekstafsnit helt kan udelades, og ellers kan det være nødvendigt at omskrive dele af teksten (Se mere i afsnittet Kognitive læreprocesser under Visualiseringsmodel).
En anden mulighed er af føre dele af teksten over i en interaktiv grafik, hvor den studerende selv aktiverer synligheden af teksterne i en grafisk sammenhæng, der giver mening for læringsindholdet.
Skrifttype
Når man læser, foregår det bl.a. ved genkendelse af mønstre og former, og derfor er det vigtigt at hjælpe øjet ved at præsentere en skrifttype (font), der er let genkendelig ift. de mønstre og former, der udgør det vestlige alfabet.
Man bør derfor undgå “kreative” skrifttyper, der ved første øjekast måske virker levende og spændende, men som ændrer for meget på de mønstre og former, vi er vant til at afkode under læsning.
Det forstyrrer ligeledes læsningen, hvis læserens øjne skal skifte imellem afkodning af divergerende skrifttyper, og derfor anbefales det kun at benytte 1 eller 2 forskellige skrifttyper.
Skærmvenlige skrifttyper
Der kommer hele tiden nye skærmvenlige skrifttyper til, der er designet specifikt for læsning på en skærm. Her er en liste med anbefalede skrifttyper til digitale tekster:
- Open Sans
- Verdana
- Tahoma
- Georgia
- Azuro
Skriftstørrelse
Den anbefalede skriftstørrelse for brødtekst har i mange år været 10 px. Dette er stadig gældende, men set i lyset af udviklingen inden for skærmteknologi og skærmenes opløsning anbefaler vi en skriftstørrelse på 12-13 px.
Internetbrugere har i dag flere muligheder for selv at ændre skriftstørrelse via browseren og styresystemet. Dog er det vigtigt at overveje, hvilken type enhed der overvejende vil blive brugt til at tilgå e-læringsmaterialet og vælg skriftstørrelse derefter.
De fleste LMS’er (Learning Management System) og CMS’er (Content Management System) tilpasser deres indhold til forskellige enheder, som PC-skærme, tablet eller mobiltelefoner. Denne automatiske tilpasning har ofte indvirkning på skriftstørrelser, så derfor er det altid en god idé at tjekke dine digitale tekster på flere forskellige typer af enheder.
Tekstafsnit
Når elementer står tæt sammen, opfattes de som havende et tilhørsforhold. Dette nærhedsprincip gælder ikke kun for tekst og billeder, men også for tekstens typografiske delelementer.
For at opfylde nærhedsprincippet bør overskrifter have mindre afstand til det tekstafsnit, de tilhører, end til det forrige tekstafsnit. Derudover er det en god idé at afslutte et tekstafsnit med en blank linje, så det tydeligt adskiller sig fra det næste tekstafsnit.
Det er sandsynligt, at et e-læringsværktøjs fastlagte typografi allerede tager højde for disse forskellige afstande. Så er det blot indlæggerens opgave konsekvent at benytte teksteditorens typografier undervejs i indlægningen.
Tekstlinjer
En computerskærm består af millioner af små rød/grønne/blå punkter, og de billeder som computeren sender til skærmen, består af små firkantede pixels. Tilsammen udgør de skærmens opløsning. Derudover viser skærmen computerens billeder i lynhurtige blink kaldet opdateringsfrekvens. Det er disse to aspekter af en computerskærm, der gør, at det føles anderledes at læse på en skærm, end det gør at læse på et papir.
Den måde som opløsning og opdateringsfrekvens forstyrrer øjet på medvirker til, at jo længere tekstlinjer er, desto sværere har læseren ved at finde starten på næste tekstlinje, når fokus flyttes fra slutningen af en tekstlinje.
Undersøgelser peger på, at tekstlinjer på en skærm er mest læselige, hvis de indeholder max. 100 tegn. Samme undersøgelser peger endvidere på, at læserne i praksis foretrækker tekstlinjer på mellem 45 og 72 tegn. Det er dog ikke kun tekstlinjernes længde, der har indvirkning på læsbarheden.
Linjeafstanden bør generelt være mindst 30 % større end selve tekststørrelsen for at hjælpe øjet til at adskille linjerne.
Til brødtekst bør man også undgå centrering, ligestilling og højrestilling. Nedenstående eksempel viser og forklarer problemerne med disse typer af tekstjustering.
Kontraster
Digitale tekster vil ofte strække sig over flere “skærmlængder”, hvorfor det er nødvendigt for læseren at scrolle eller swipe på skærmen for at navigere i teksten. For at læserens øje har nemmere ved at navigere og skifte fokus i teksten, kan man med fordel arbejde med kontraster i skriftstørrelser og farve. Tydelige kontraster mellem overskrifter er et aspekt ved dine digitale tekster, der netop kan hjælpe læseren i en sådan situation.
Skriftstørrelser
Undersøgelser peger på, at brødtekst og overskrift med fordel kan have en størrelsesforskel på 100 %. Hvis brødtekstens størrelse fx er sat til 13 px, skaber en overskrift på 26 px en effektiv kontrast, og læserens øje har derved et punkt at holde fokus på under scroll eller ved øjets generelle skanning af siden.
Farver
Tydelig kontrast mellem farver i baggrund og tekst øger læsbarheden og ikke kun for svagtseende læsere.
Sørg for tydelig kontrast mellem tekstfelters baggrundsfarve og selve teksten, og husk at visse farvekombinationer forstyrrer øjet; fx rød/grøn, blå/gul og lilla/lyserød.
Ved tekst ovenpå grafik eller foto skal tekstens farve vurderes ift. farven på de grafiske elementer, som teksten placeres henover.